VELKÉ SPOTŘEBIČE

Jak vybrat sušičku? Velký test sušiček roku 2023!

Za poslední roky se sušička stala téměř neodmyslitelnou částí každé domácnosti. Samozřejmě je-li na ni dostatek prostoru. Prádlo vám dokáže výborně vysušit a narovnat, což znamená, že po použití nemusíte prádlo žehlit. Tento spotřebič nabízí řadu výhod ale problém nastává až při koupi tohoto spotřebiče. Pokud se do sušiček příliš nevyznáte můžete si nadělat jen škodu a žádný požitek. Pokud si dáváte dotazy tipu jako například: Podle jakých parametrů si vybrat sušičku? nebo Jaký model sušičky je ten nejlepší? a mnoho dalších tak jste na správném článku. Uvedeme si parametry pro výběr té nejlepší sušičky a poradíme vám s výběrem.

Jaký druh sušičky si vybrat?

Sušičky si zde rozvineme na tři druhy kondenzační, ventilační a 2v1.

Kondenzační sušičky

Tento druh sušičky funguje na principu přeměny vodní páry na vodu. Horký vzduch se nasycuje vodní párou, která tento vzduch ochlazuje a vzniklá voda se odvádí do sběrné nádobky. Tedy funguje na principu kondenzace. Sběrnou nádobku před každým použitím je třeba vyprázdnit, avšak některé lze napojit na odpad. To znamená, že nádobku nebudete muset vyprazdňovat. K zapojení této sušičky vám stačí jen zástrčka. Známe 3 tipy kondenzačních sušiček:

Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem – Prádlo je sušeno v nižších teplotách, a voda se kondenzuje tím, že vzduch rovnou tato sušička chladí. Úbytkové teplo se postupně vrátí zpět do bubnu a je využíváno znovu a znovu. Tato sušička je známá svojí velmi nízkou spotřebou.

Kondenzační sušička s parní funkcí – Při tomto tipu sušičky se buben netočí, a prádlo je sušené za pomoci horké páry. Díky této pára vaše prádlo už žehlit nemusíte.

Kondenzační sušička s přímým ohřevem – Tento typ sušičky má velkou spotřebu elektrické energie. Jedná se o levnou sušičku staršího druhu.

Ventilační sušičky

Tento druh sušičky suší prádlo pomocí teplého vzduchu. Fungují na tom principu, že nasávají vzduch z místnosti, ve které je sušička umístěna. Vzápětí se tento vzduch ohřívá a vpouští do bubnu s prádlem. Po procesu je pára společně s horkým vzduchem vypuštěna odvětrávací trubicí. Tady se dostáváme na jejich velkou nevýhodu a tou je fakt, že potřebují prostor na odvětrávání. Mají nejnižší provozní náklady a tak je nejčastěji využívají prádelny.

Sušičky 2v1

Tento typ sušičky znamená pračka a sušička v jednom. Tato sušička je pro vás vhodná, pokud jste prostorově omezeni, protože nemusíte myslet na prostor na sušičku a do místnosti umísťujete pouze jeden spotřebič. Určitě je třeba zmínit vyšší spotřebu vody. Jelikož objem který tato sušička dokáže vysušit je menší než objem prádla který vypere. Budete muset část prádla vyjmout a a sušit jej na více krát.

Top 5 sušiček podle recenzí:

Kapacita bubnu

Kapacita bubnu sušičky je důležitým kritériem při výběru tohoto spotřebiče. Nicméně, volba správné kapacity závisí na potřebách a velikosti domácnosti. Sušičky s menší kapacitou kolem 4-6 kg jsou vhodné pro jednotlivce nebo malé domácnosti. Naopak sušičky s větší kapacitou kolem 8-10 kg jsou ideální pro početnější rodiny. Také je třeba zvážit dostupný prostor pro umístění sušičky, neboť větší kapacita znamená i větší rozměry spotřebiče. Kapacita bubnu sušičky také určuje, kolik prádla lze vysušit na jednu dávku, což je důležité pro efektivní a rychlé sušení. Celkově, správná kapacita bubnu sušičky je klíčová pro pohodlné a účinné sušení prádla v každé domácnosti.

Energetická třída

Energetická třída sušičky je důležitým faktorem při výběru tohoto spotřebiče. Sušičky s lepší energetickou třídou, jako například třída A+++, jsou velmi úsporné a šetrné k životnímu prostředí. Také sušičky s lepší energetickou třídou mají nižší spotřebu energie a tím i nižší provozní náklady pro uživatele. Nicméně, sušičky s lepší energetickou třídou mohou být také jistě dražší. Je však třeba zvážit, že jejich úspornost se vyplatí dlouhodobě a přinese úspory na energii. Energetická třída také poskytuje informace o účinnosti spotřebiče a umožňuje porovnat různé modely sušiček. Při výběru je důležité zohlednit, že sušičky s lepší energetickou třídou přispívají k ochraně životního prostředí a snížení vašich nákladů na energii.

Výsledek testu top 10 sušiček:

Smart funkce

Smart funkce sušičky jsou moderním a praktickým doplňkem, který usnadňuje používání tohoto spotřebiče. Jako například, některé modely sušiček mají integrované WiFi nebo Bluetooth připojení, takže lze ovládat sušičku přes smartphone. Také některé sušičky mají senzory, které automaticky přizpůsobí čas a teplotu sušení podle množství prádla a jeho stavu. Určitě stojí také za zmínku to, že se sušička automaticky vypne, když je prádlo zcela suché. Smart funkce takže umožňují i ​​rychlejší a efektivnější sušení. Nicméně, je třeba zohlednit, že sušičky se smart funkcemi mohou být dražší. Celkově, chytré funkce přispívají k pohodlí a inteligentnímu ovládání sušičky, což je velkou výhodou pro moderní domácnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *